Цветът на бирата
Нека поговорим и за цвета на бирата.
Той зависи в най-голяма степен от наличието на тъмен малц в началната суровина, а когато е използван тъмен малц - от количеството и степента на неговото изпичане. Това е основната разлика между тъмната и светла бира.При тъмната - той се изпича, естествените захари започват да се карамелизират. Това води до тъмен цвят и аромат на кафе. Ако пък говорим за "червена бира", то тайната й е в използването на няколко вида малц. По класическа технология това са кафе малц и карамел малц в комбинация с типичния за другите видове бира ечемичен малц. Ето малко повече за диапазонът от цветове.При различните видове бира той е безкрайно голям. Първата система за определяне на цвета на бирата е изобретена от английския пивовар Джоузеф Уилямс Лавбонд през 1883 г. Цветността на бирата се определяла, като цвета и се сравнявал с цветни стъкла и се определяла в т.н. цветни градуси на Лавбонд. С течение на времето системата на Лавбонд е призната за несъвършена, тъй като основна роля при определянето на цвета имало зрението на конкретния човек. В средата на XX век е изобретен спектрофотометъра. През 1950 г. Американското дружество на химиците от пивоварната промишленост (ASBC) въвежда еталонен табличен метод (SRM) за определяне на цветността на бирата. По същото време европейските пивовари разработват за същите цели т.н. Европейска пивоварна конвенция (EBC). Първоначално за определяне на цвета европейските пивовари използват зрителното сравнение. 25 години по късно те също започват да използват спектрофотометър, но по различен начин от американците.