Повече информация за ейл
Нека да обясним какъв тип бира е произвежданият от нас Ейл. Този вид бира доста силно се отличава от пилзенското (лагерно) пиво, което е разпространено в България. Всъщност над 90% от различните марки бира в света са тип лагер. Пилзенското (лагерно) пиво е по-лека бира, с по-малко аромати в сравнение с типа ейл и задължително се консумира силно изстудено. Докато за ейла е препоръчително да се вдигне леко температурата на поднасяне, за да се усетят най-добре вкусовете и ароматите.
Традиционно ейлът се отличава от лагер-бирите и по вида използвани дрожди и температурата, при която протича ферментацията. Ейлът е бира с “горна” или “висока” ферментация, тоест при нея дрождите, които превръщат хранителните вещества, намиращи се в “суровата” бира, са активни най-вече в горната част на пивната мъст. (Лагерното пиво ферментира при ниски температури и е с ниска ферментация). Дрождите карат пивната мъст да ферментира бързо и ѝ придават сладък, плодов вкус. Различните видове ейл освен плодов привкус имат и по-високо алкохолно съдържание.
В бирата, която се класифицира като ейл, се използва основно ечемичен малц.
Основните типове ейл са:
• Английски пейл ейл (Битър)
• Шотландски и ирландски ейл
• Американски ейл
• Английски кафяв ейл
• Портър
• Стаут
• Индийски пейл ейл (IPA)
• Германски ейл (Германска пшенична и ръжена бира)
• Белгийски и френски ейл
• Кисел ейл o Белгийски силен ейл
• Силен ейл
• Хибридна кехлибарена бира
• Хибридна светла бира