Твоята кошница е празна!
Как приготвяме нашия крафт ейл

Как приготвяме нашия крафт ейл

Наш ангажимент е да произвеждаме висококачествен крафт ейл. Това включва не само използването на най добрите суровини и рецепти, но и разчитането на най съвремения производствен процес и оборудване, намиращо се в нашата база край Варна. Това ни позволява да приготвяме голям набор от качествена бира използвайки последните технологии в крафт пивоваренето.

Бирата е една от най-старите напитки в света, възможно датираща хилядолетия назад. Целта на пивоваренето е да се преобразуват нишестето (скорбялата) и белтъчините, намиращи се в някое зърнено растение (обикновено в ечемика или пшеницата) в захарен разтвор, наричан пивна мъст, която на свой ред се преобразува посредством ферментация, извършвана от дрожди, в алкохолна напитка, позната ни като бира.

Първата стъпка при варенето на бира включва приготвянето на смес, която съчетава източник на нишесте (обикновено малциран ечемик) с гореща вода посредством процес на накисване, известен като майшуване. Горещата вода се смесва със смачкания малц (мливо) в съд с капак за майшуване. Процесът на накисване трае от 1 до 2 часа, през което време нишестето се превръща в захари, и после сладката пивна мъст се отцежда от зърното. След това кашата от малцово мливо се спаржува (промива). Това изплакване позволява на пивовара да извлече колкото се може повече ферментируема течност от зърното. Процесът на филтриране на използваното зърно и зърнени обвивки от пивната мъст и вода за промиване се нарича разделяне на пивната мъст. За това прилагаме специална филтрова рамка (наричана “фалшиво дъно”), която ни позволява използването на по-финно смляно мливо.

Сладката пивна мъст, събрана при промиването (спаржуването), се поставя в специален котел (традиционно направен от мед, а в съвременен вариант от стомана) и се вари, обикновено около час. Варенето стерилизира пивната мъст и прекратява действието на ензимите, които са извличали захарите. По време на варене се добавя хмел като източник на горчивина, вкус и аромат. Няма строго определен момент, в който следва да се добави хмелът – той може да се добавя дори няколко пъти. Но колкото по-дълго се вари той, толкова по-горчив става крайният резултат. Ако се цели получаването на хмелен вкус и аромат, тогава се добява малко хмел към края на варенето.

След варенето хмелната мъст бързо се изстудява и се прехвърля в съд за ферментация, където към нея се добавят дрождите. Посредством ферментацията пивната мъст става бира. Това е процес, който обикновено изисква от една до няколко седмици (а понякога дори месеци), в зависимост от вида дрожди и силата на бирата. Освен, че се произвежда алкохол, по време на ферментация също се утаяват финните плаващи частички на пивната мъст. 

 

Ферментацията протича в две фази: първична и вторична. Като се произведе повечето алкохол при първичната ферментация, маята започва да се утаява. Тогава температурата на бирената мъст се понижава и така тя навлиза във втората фаза на ферментация, което подобрява прозрачността, аромата и вкуса. В нашата пивоварна използваме съвременни конични ферментатори, които позволяват първичната и вторичната ферментация да протичат в един и същи съд. Приключи ли ферментацията, маята окончателно се утаява, което избистря бирата. Тогава бирата се прелива в бутилки или кегове. При преливането може да има филтриране, в зависимост от произвеждания стил бира.