Имало и такова нещо: Рецепта за хляб с бира
Имало и такова нещо: Рецепта за хляб с бира
Когато навън застудее, време е да останете вкъщи и да се развихрите в кухнята. Дъждовните дни са моментът да импровизирате и да приготвите за вас и любимите си хора нещо вкусно и нестандартно, което да кореспондира с гладния ви стомах и мрачното време. И понеже още ни държи духът на Октоберфест, нека кажем, че освен на дивана, докато гледате мач, бира можете да консумирате и в друг вид. Например като я превърнете в основна съставка за нестандартни рецепти.
Сигурно всички сте яли бретцел или варен геврек. Има специфична "кожичка" отвън, леко хрупкава, която пази вътрешността мека и пухкава. Това се постига с варене в топла вода със сода бикарбонат (на което се дължи и малко по-тъмния цвят). Тестото е нищо особено, все едно тесто за питка. Но какво би станало, ако се опитате да подобрите рецептата, например, да замените водата с бира. Най-добре да е висококачествена тъмна бира, каквато е Glarus на българския пазар.
С две думи - прекрасен резултат! Същата мека вътрешност, но с уханен аромат на бира и бирена мая, по-тъмна коричка с леко горчива нотка. Просто прелест.
100 мл топла вода;
50 грама свежа или 14 грама суха мая;
щипка захар;
20 грама сол;
500 мл тъмна бира;
1 кг брашно;
30 грама сода бикарбонат;
Разтворете маята и захарта във водата и оставете за около 10-тина минути да шупне. Добавете бирата и разбъркайте.
Прибавете брашното и солта и омесете докато тестото се събере на топка - отнема около 10-15 минути. Сложете в голяма купа, покрийте с кърпа и оставете да втаса за около час или докато удвои обема си.
Сложете около 3 литра вода в удобна тенджера на котлона и оставете да загрее и да започне да къкри. Премесете тестото отново, разделете на топчета по около 100 грама всяко и раздърпайте топчетата на фитилчета. Вържете фитилчетата на възелче.
Водата вече трябва да къкри, добавете вътре содата да кипне. Потапяйте хлебчетата в топлата вода за около минута-две, като обръщате по средата на времето. Те ще се надуят леко. Извадете ги с решетъчна лъжица върху решетка или домакинска хартия да се отцедят.
Подредете в удобна тава с хартия за печене отдолу, поръсете с едра морска сол или бял и черен сусам отгоре. Печете за 30 мин на 170 градуса. Сервирайте топли-топли с малко масло отстрани или приберете в хартиен плик за разходката в планината на следващия ден. Много добре вървят като мезе към тъмен Glarus, гарантираме, че са по-добри от пържени картофки.