Пътепис от Острова, март 2018

Първата ни блог-статия е всъщност нещо като пътепис с моите впечатления от посещението ми в Англия този месец. Извинявам се предварително, ако литературните качества са под нивото на Алеко, но дано ви е интересно.

Повод за пътуването беше, разбира се, бирата и по-специално предстоящото ни разширение. Това включва закупуването на нова бутилираща линия, която най-накрая ще ни позволи да пълним не само 500 мл бутилки, но и 330 милилитрови. Исках да видя въпросната бутилираща линия в действие и разбира се, да се срещна с колкото се може повече колеги пивоари.

5 март неделя 21ч
Кацане на летище Лондон Лутън. Прекрасен полет, най-вече благодарение на щастливата случайност, че пилотът е мой бивш съученик и можеше да ми обърне малко внимание.

6 март понеделник 10ч 
Гара Падингтън, Лондон

Срещам се с Иво Доровски, който ще ми бъде нещо като гид през тези дни. Той прекарва доста време в Англия и е добре запознат със страната и хората тук. Пита ме дали знам за мечето Падингтън. Хмм. Не знам.

Днес пътуваме до Бристъл, който е на около 200 км от Лондон. Влакът го взема за час и 40 мин. На обяд сме там и веднага отиваме да видим нашите домакини от Bath Ales (https://www.bathales.com) . Това е една сравнително голяма за нашите представи пивоварна (варката е 2.5Х размера на нашата). Но все още изполват същия тип бутилираща линия, който и ние търсим. Няма да ви доскучавам с технически описания но прекарваме няколко часа да следим процеса на бутилиране и последващото чистене (това винаги е много важно).
Вечерта излязохме на вечеря и после прекарахме 2 прекрасни часа в един крафт бар, където опитахме 15 различни бири. Направи ни много добро впечатление колко добре беше осведомен барманът. Какво да ви кажем за бирите? Опитахме 2 кисели бири (“sours”), 7 различни ИПИ и няколко портъра и стаута. Лично аз не съм голям фен на sours но те стават все по-популярни и току-вижте и ние сварим нещо. Сред ИПИте имаше откровени провали но и такива, които бяха със страхотен вкус и аромат. 

Както виждате, към края на дегустацията все още съм на краката си

7 март вторник 04:30ч
Бристъл

Ранно ставане, защото Bath Ales работят здраво и настройката на бутилиращата линия започва от 5:30 сутринта. След изпитата бира предната нощ не ни е никак леко. След като свършихме с бутилирането ни канят да видим новата пивоварна, която се строи в съседство. Нещо невероятно. Напълно автоматизиран процес където пивоварът стои пред огромен екран с мигащи светлинки и много ярки копчета. Не мисля, че това е за нас. 
После отиваме да видим действащата пивоварна, която е на 20 години. Какъв контраст. Но главният пивовар, Дерек, май не искаше да се разделя с това. Разбирам го, има опасност да се превърне от пивовар в оператор на машинен процес. 

8 март сряда 09ч
Лондон

Обратно сме в Лондон. Днес планираме да посетим няколко приятелски пивоварни. Според последни данни, във Великобритания има около 2000 независими пивоарни от които стотина са в Лондон. Ние ще посетим три от тях. Първо спираме в Орбит (orbitbeers.com). С тях се познаваме от една година и може би някои от вас са опитвали техните бири тъй като се предлагат в нашия интернет магазин (побързайте да ги пробвате преди да продадем последните количества). Орбит правят по-нетрадиционен крафт, зашото залагат на белгийски и немски стилове. (http://www.glarus.bg/bg/Бири-ORBIT/c14.html) . Говорим със собственика за цените на крафт бирата. В Англия тя излиза от завода на цена близо до £2.00 след ДДС и акциз. И въпреки това търсенето е феноменално. Супер-крафтът е на още по-високи цени – например в момента в Англия много се търси бира отлежала в бъчви. Но тази бира излиза на пазара на цени поне два пъти по-високи от другия крафт, £4 и нагоре. Въпрос на покупателна възможност, но точно това позволява на колегите тук да инвестират в качество. Разбираме се с Орбит, че може да пробваме да сварим заедно във Варна немски стил бира, но с някои български съставки. Остава да уточним кога това би се случило. 

След Орбит посещаваме още две пивоварни в южен Лондон в района Gypsy Hill. Там съвсем една до друга са разположени две доста успели и интересни пивоварни – London Beer Factory и Gypsy Hill Brewery. Типично за крафта, те залагат на силно охмелени и нефилтрирани бири, често с нетрадиционни съставки (например тъмен ейл с японски гъби). Срещаме се с техните главни пивовари, Ник и Джон. Много готини пичове, които с удоволствие ни разказват за бирите, които правят, показват ни съоръженията и обсъждат най-новото при тях. Всички с интерес слушат за България и почват да клатят глави, и да цъкат, когато им разказваме за нивото на бюрокрация тук. И двамата са доста заинтригувани от идеята да варим бира заедно. Особено, когато им разказваме, че Варна се намира на брега на морето, времето през лятото е прекрасно и има километри плажове.

Вечерта посещаваме мюзикъл на Боб Дилън. Страхотни изпълнения и игра! 

9 март, четвъртък
Лондон

Днес пътувам обратно за Варна, но полетът е късно вечерта и има време да се посетят още две пивоварни, този път в северен Лондон. 
Първо спираме в Енфилд (http://enfieldbrewery.co.uk) . Там също използват бутилираща линия като тази, която купуваме. Разглеждаме я и после си говорим със собственика и главния пивовар. Оплакват ни се от данъците в Англия и липсата на персонал. Наистина данъците на Острова са повсеместно високи, а персонал и там се намира трудно. Това последното е проблем, който ние също виждаме в България и не е ясно кога и как може да се разреши. 

След Енфилд отиваме да видим колегите в Бийвъртаун (http://www.beavertownbrewery.co.uk) . Тази пивоварна има феноменален успех и репутацията й е съответно сред най-добрите. Правят подобни стилове бири като London Beer Factory и Gypsy Hill – не мисля, че има разлика в качеството, но може би те са успели максимално да капитализират върху отличния си маркетинг. Другото общо между тези три производителя е, че бирата се пълни предимно в кенчета. Те имат по-ниска себестойност от бутилките и се приемат добре от тукашните клиенти. В пивоварната цари добре оркестриран хаос, но все пак един от главните пивовари, Марк, ни развежда из завода. Накрая си правим заедно снимка. 

Последни новини

Главният пивовар на Гларус Крафт Трейдинг Деян Иванов пред в. Дневник: "Инвестираме в разширяване и нови продукти"

Главният пивовар на Гларус Крафт Трейдинг Деян Иванов пред в. Дневник: "Инвестираме в разширяване и нови продукти" "Това, че сме относително по-големи ни д...

Прочети още

Гларус е на Untappd - социалната мрежа за любители на бира!

Включете се в едно нестандартно бирено приключение - най-голямата социална мрежа за любители на бира - Untappd! Ние от Гларус сме вече там и можете да ни подкрепите на ht...

Прочети още

Тройна премиера за новата Glarus Black Sea IPA

Представяме ви най-новата бира от семейството на Glarus - Black Sea India Pale Ale – IPA ("Черноморска ИПА"). С нея слагаме началото на серията Glarus Signature...

Прочети още