
Скъпи приятели на Гларус,
наскоро приключи анкетата ни, в която ви попитахме за мнението ви по доста въпроси, свързани с Гларус и съм изключително щастлив, че толкова много хора се включиха и с добро сърце дадоха своите честни оценки, критики и похвали. Благодарим на всички, които изказаха своето мнение и за препоръките, които дадохте. Благодарим и на откровения „хейт“, който в интерес на истината беше много малко.
Бързам да отговоря на най-нетърпеливите: Да, пивоварната е отворена за всеки, който иска да види как се случва целия пивоварен процес и да опита прясна Гларус на място. Лятото наближава, с. Слънчево край Варна е чудесна дестинация, чувствайте се поканени!
От анкетата разбрах, че усилията ни за поддържане на постоянно високо качество са били разбрани и оценени, и изключително много се радвам за това! Правим го заради вас - всичките хиляди евро инвестиции в оборудване и в ноу хау са именно затова - за да получите професионално отношение и постоянство от един български производител, който цели да ви поднесе най-доброто в бранша на изключително достъпни цени.
Много от вас споделят, че биха искали да видят нови бири в портфолиото на Гларус. Ние непрекъснато мислим в тази посока - до края на настоящата година ще бъдат пуснати още 4-5 нови продукта в Signature (честито на спечелилите абонамент - те ще ги получат първи!). Първата нова бира за тази година, която бяхме нарекли „Oh, Double 7“ вече е изчерпана. Но не се отчайвайте. Следващата нова бира ще излезе след Великденските празници - pale ale с експерименталния и непознат у нас хмел Jester.
Новите бири ще бъдат в серията Signature или иначе казано, нашата серия за къси експериментални варки. Много е трудно да създадем и задържим в основното портфолио нова бира и основната причина е в това, че родният крафт пазар е малък. Всъщност, направо е миниатюрен. Обемите, които може да се правят на този пазар са нищожни до степен, в която не може да се развива истински бизнес. Поради тази причина повечето крафт пивоварни са толкова малки и откровенно зле оборудвани (което само по себе си не значи, че правят лоши бири!). Тази специфика на нашия пазар води до липсата на адекватни инвестиции и развитие на пивоварните. В това отношение ние сме изпреварили времето. Нашият капацитет е голям за пазара ни и ние много внимаваме какви нови продукти пускаме и как ги реализираме. Поради изброените причини ние не можем да си позволим да произведем някои от препоръчаните ни стилове, защото няма да можем да продадем варките си. Пример в това отношение е така популярният напоследък NEIPA, както и повечето белгийски стилове.
Може би тук е мястото да обърна внимание и на още една препоръка, която сте ми споделяли и преди в лични съобщения - на всеки съм обяснявал подробно, но сега имам възможността да разкажа пред всички. Става въпрос за възвращаемостта на амбалажа. За съжаление, това е абсолютно невъзможно за компания от нашата големина. Процесът на събиране,измиване и повторно пускане на амбалаж в търговската мрежа е ефективен когато се прави в милиони, а може би и в десетки милиони бройки. Този процес изисква и сериозна организация като въвеждане на депозитна система, каси, обратно изкупуване и не на последно място сериозни инвестиции в техника. Ако всички ние рециклираме бутилките вярвам, че ще оставим подобно малък въглероден отпечатък спрямо ако правим изкупуване. И на края нашите бутилки не случайно стоят в кашони, тъй като съхранението на тъмно е основно изискване при добрите практики за съхранение на непастьоризирана бира.
Сигурно има още много неща, които може да си кажем - благодаря ви още веднъж за съпричастността, за откровеността, за страстта и желанието ви за разговор - щастлив съм, а и екипа ми също, че споделяме една общност на диалог и страст към хубавата бира! Всичко, което сте ни казали, сме го взели присърце и дори да не намирате конкретен отговор в това обръщение, имайте предвид, че сме го отбелязали и си мислим за решения.
Надявам се, че ще имаме много поводи да се срещаме!
Наздраве!
Ваш Деян Иванов
Главният пивовар на Гларус Крафт Трейдинг Деян Иванов пред в. Дневник: "Инвестираме в разширяване и нови продукти" "Това, че сме относително по-големи ни д...
Прочети ощеВключете се в едно нестандартно бирено приключение - най-голямата социална мрежа за любители на бира - Untappd! Ние от Гларус сме вече там и можете да ни подкрепите на ht...
Прочети ощеПредставяме ви най-новата бира от семейството на Glarus - Black Sea India Pale Ale – IPA ("Черноморска ИПА"). С нея слагаме началото на серията Glarus Signature...
Прочети още