Повече за „Сешън ИПА“ (“Session IPA”)

В края на месец октомври ще излезе новата ни бира „Транс-пасифик“  (“Trans Pacific”), която всъщност е част от серията Signature Session IPA. Това е третото ни предложение от тази серия след Оликана и Мандарина, които сигурно много от вас помнят. Макар и със сходен малцов състав, всяка от тези бири е доста различна. Настоящият вариант е може би най-близко до първоначалната ни цел да направим пивка бира с по-ниско алкохолно съдържание но много характер. В случая характерът идва от килограмите новозеландски хмел който изсипахме по време на вторичната ферментация. За тези, които не са напълно запознати, този метод на сухо охмеляване е задължителен при ИПА и придава аромат и вкус, които не могат да се постигнат при традиционните добавки на хмел в котела. 
 


Сешън ИПИ-те са просто по-олекотен вариант на традиционните ИПА (“IPA” или “India Pale Ale”) които обикновено са с алкохол над 6%. Гурутата от BJCP (програмата за сертифициране на съдии за бирени конкурси) поставят сешъните не като отделен стил или под-стил а като ИПА с алкохолното съдържание между 3 и 5%.Нашата лека версия на ИПА се отличава с изразен аромат и вкус на хмел но е същевременно с по-леко тяло и по-малко горчивина. Използвали сме два вида хмел от Нова Зеландия, реколта 2018 година – Pacific Jade и Motueka. 

Pacific Jade

 

Това е хмел с двойно предназначение – може да се използва както за аромат, така и за увеличаване на горчивината. Високата алфа от около 13% е идеална за горчивина, поради което го използваме и в котела. Много е интересно, че този вид има и висока бета с висок процент масленост, които заедно водят до интересен ароматен профил – в случая на пресни цитрусови плодове с привкус на черен пипер. Поради това не сме се посвенили да го използваме и при сухото охмеляване.

Motueka

Мотуека е вид, който вече е станал класика при малките пивовари и се използва предимно за придаване на аромат на бири от типа ИПА. Има много интензивен вкус и аромат на пресен лайм, който преминава в по-сложен коктейл от тропични плодове и лимон. 

Надяваме се да се насладите на новата ни „сешън“ бира и да пре-откриете удоволствието от нови и неочаквани вкусове, които в случая са предимно резултат от добавения хмел, без да омаловажаваме важността на малца и дрождите за постигането на балансиран продукт.

В този блог започнахме да говорим за хмеловете, които са включени в нашите бири. В бъдеще, за тези от вас, които са по-любопитни, ще разкажем постепенно за всички видове, които използваме като ще отделим и малко време да обясним историята и значението на хмела. Междувременно, наздраве!

Източник на снимките: интернет. Гларус Крафт Трeйдинг не притежава и не твърди, че притежава правата върху изображенията.  

Последни новини

Главният пивовар на Гларус Крафт Трейдинг Деян Иванов пред в. Дневник: "Инвестираме в разширяване и нови продукти"

Главният пивовар на Гларус Крафт Трейдинг Деян Иванов пред в. Дневник: "Инвестираме в разширяване и нови продукти" "Това, че сме относително по-големи ни д...

Прочети още

Гларус е на Untappd - социалната мрежа за любители на бира!

Включете се в едно нестандартно бирено приключение - най-голямата социална мрежа за любители на бира - Untappd! Ние от Гларус сме вече там и можете да ни подкрепите на ht...

Прочети още

Тройна премиера за новата Glarus Black Sea IPA

Представяме ви най-новата бира от семейството на Glarus - Black Sea India Pale Ale – IPA ("Черноморска ИПА"). С нея слагаме началото на серията Glarus Signature...

Прочети още