Сътрудничество 2.0, юни 2018

След нашата варка с мурскалски чай “Rhodopi Dreams”, направена в сътрудничество с гръцките „Вергина“ през пролетта, ни засърбяха ръцете да поработим над нови рецепти. Този път обърнахме поглед към Лондон, откъдето може да се вземат доста идеи и познания. 

И така в средата на юни приветствахме нашите колеги от „Орбит“ във Варна за два дни дискусии, малко развлечение и разбира се, една варка заедно! Целта ни беше да изпробваме наша рецепта за бира с добавени плодове. След малко размисъл решихме да използваме техния успешен „кьолч“ (горно-ферментираща лагерна бира, която е типична за град Кьолн) за основа като към това прибавим домашен мед и кайсии от Варненска област. Бирата ще бъде готова до средата на юли и ще може да бъде намерена в някои от специализираните магазини за бира и крафт барове. Не се отчайвайте, ако не достигне до вас! Възнамеряваме да продължим да работим по подобни рецепти и да извадим в бъдеще на пазара подобни бири в усъвършенствани рецепти и по-големи количеста, особено за следващото лято. 

Поразпитахме нашите гости от „Орбит Биърс“ Робърт Сайкс (РС) и Тобиас МакЛахлан (ТМ) по различни теми докато те бяха при нас, като част от въпросите идват от нашите приятели на фейсбук. 

Гларус: Момчета, страхотно, че успяхте да дойдете в България. Представете се...

РС: Аз отговарям за търговската част на бизнеса на Орбит и съм от северна Англия. Работя в Орбит от 4 години а преди това имам 10ина години стаж в бирения бранш и хотелиерството. 
ТМ: Аз съм от Нова Зеландия. Учил съм за пивовар, защото точно това винаги съм искал да правя и от една година съм в Англия.

Гларус: Това е първото ви идване тук. Какви са впечатленията ви?

РС: Много е приятно! Прекрасно място, много е зелено и хората са отзивчиви и приятелски настроени.
ТМ: Възхитителни град и хора, прекрасни плажове

Гларус: Експериментираме с вас въз основата на бира в стил немски кьолч. Как така се решихте да варите такава бира в Oбединеното Kралство? Каква е реакцията там?

РС: Искахме да предложим една пивка и достъпна бира сред основния ни асортимент. Хубавото нещо на кьолча е, че той е много деликатен и предлага много по-нюансиран вкус от обикновения лагер, особено що се отнася до загатването на аромати и специфичния характер на маята.Това е бира, която отговаря на изискванията ни и също се нрави на бирените познавачи. Може да я намерите в много крафт барове и ресторанти в Лондон.

Гларус: Тоби, ти се включи във варенето на бирата днес. Различно ли е да вариш бира в Гларус спрямо Орбит?


ТМ: Да, различно е поради вашия размер и поради това, че всяка пивоварна прави нещата по свой уникален начин. Разбира се, основните принципи и процеси си остават същите.

Гларус: Има няколко въпроса за вас от приятелите ни на ФБ. Първият е за дамите, които пият пира. Коя е любимата крафт бира на дамите в Лондон?

РС: Ъммм. Труден въпрос. Различни хора пият различна бира. По принцип, киселите бири (“sour beer style”) са много популярни напоследък, както и различните ИПИ. 
ТМ: Всъщност кьолча върви доста добре при дамите...

Гларус: Стигаме и до следващия въпрос. Какви са тенденциите на пазара на крафт бира в Лондон?

ТМ: Киселите бири, плодовите бири, ИПА от Нова Англия (САЩ)... да ... много ИПА.
РС: Има фокус върху качествения контрол. Не е достатъчно да изваждаш на пазара каквато и да е бира. Трябва да е добре направена. Хората все повече разпознават добрата бира.

Гларус: Последният ни въпрос е за имената на вашите бири: ИВО и НИКО.

РС: Нико е наречена на една изпълнителка, която е пяла по времето на движението „Velvet Underground“. По принцип, всичките ни бири са наименувани на лица, свързани с времето на винилните плочи. Нико е певица от Кьолн, а нейното фамилно име е Пафген. Родът Пафген са едни от наи-старите пивовари в Кьолн. Името Иво идва от един пич, който се казва Иво Уотс-Ръсел. Той основава звукозаписното студио 4АД през осемдесетте. Те водят изпълнители като „the Pixies“ в Обединеното Кралство. Има една песен на групата Cocteau Twins, продуцирана от 4АД, която се казва Иво. Така че нашата бира е посветена на песента и на човека Иво. Изпратихме му няколко бири и той беше много впечатлен.

Гларус: И ние сме впечатлени. Благодарим ви и до нови срещи!

 

Тоби и Роби от Orbit beers в мидената ферма Дълбока край Каварна

 

Колегите ни от Орбит проследяват майшуването

Последни новини

Главният пивовар на Гларус Крафт Трейдинг Деян Иванов пред в. Дневник: "Инвестираме в разширяване и нови продукти"

Главният пивовар на Гларус Крафт Трейдинг Деян Иванов пред в. Дневник: "Инвестираме в разширяване и нови продукти" "Това, че сме относително по-големи ни д...

Прочети още

Гларус е на Untappd - социалната мрежа за любители на бира!

Включете се в едно нестандартно бирено приключение - най-голямата социална мрежа за любители на бира - Untappd! Ние от Гларус сме вече там и можете да ни подкрепите на ht...

Прочети още

Тройна премиера за новата Glarus Black Sea IPA

Представяме ви най-новата бира от семейството на Glarus - Black Sea India Pale Ale – IPA ("Черноморска ИПА"). С нея слагаме началото на серията Glarus Signature...

Прочети още