За свежата бира

В нашия блог ще засягаме различни теми около любимото ви пиво, като много от тях са породени от ваши въпроси. Ето защо, ако нещо живо ви интересува и искате да разберете повече, пишете! 


И така, да се насочим към една основна тема, която вълнува много познавачи на бира... Става въпрос за това как бирата да достигне до вас в най-добро състояние.


"За свежата бира"


Защо говорим за това и какви са факторите, които влияят върху свежестта?
Бирата би трябвало да стига до вас, нашите клиенти, в оптимално състояние. Нашата бира е жив продукт и следователно е нормално да “еволюира” в някакви допустими граници, след като бъде напълнена в бутилки или кегове. 

Има стилове, където се налага пивото да отлежава с месеци (например в бъчви) преди да се предлага за консумация. Но типичният ейл, особенно когато е светъл и сухо-охмелен, е желателно да бъде консумиран свеж. Да разгледаме трите основни елемента, които влияят върху свежестта му: срок на годност, стабилност и съхранение. 


1) Срок на годност


Срокът на годност се определя след лабораторни тестове. Бира, която не е пастьоризирана или стерилно филтрирана, има по-къс срок на годност и вкусът и видът и ще се променят леко с времето. Това не означава, че бирата се разваля след изтичането на срока си, но не е вече продуктът, който пивоварите сме имали предвид. 


2) Как е направена бирата и как е напълнена (стабилност) 


По принцип винаги се стремим бирата ни да има очаквания вкус и вид както в деня на пълнене в амбалаж, така и в ден 30 или ден 180. В действителност, обаче, има много фактори, които могат да променят резултата. Следователно, ние се стремим да следваме един подробно документиран процес на работа, като максимално контролираме факторите, които влияят на стабилността. Това започва от състоянието на водата, минава през качеството на суровините, майша (извличането на пивната мъст), варенето, ферментацията, евентуалната филтрация и самото пълнене в амбалаж. Тоест, всяка една стъпка е много важна сама по себе си! Ако искате да научите повече за тези процеси, вижте нашата секция “как правим бира”. Тук само искам да подчерая колко е важно как се пълни в амбалаж, защото често тази стъпка е подценявана, а точно при нея бирата може да поеме повече от нужното количество кислород, което води до окисляване. Което не само разваля вкуса, но и силно намалява срока на годност. Това се получава обикновено при пълнене на ръка или с некачествено оборудване. В нашата пивоварна сме инвестирали в пълнещи машини, които гарантират, че кислородът практически няма достъп до бутилката. 


3) Как е съхранявана бирата


За съжаление културата на съхранение на прясна крафт бира в България все още не е на добро ниво. Често бирата се оставя в неохладени складове и се транспортира в неохладени камиони, които, ужас, понякога са открити. В заведения и магазини също често няма охлаждане. Високата температура и директната светлина са врагове на бирата и вредят даже когато тя е пастьоризирана, да не говорим когато е необработена. Ние се стремим да работим с дистрибутори и заведения, които имат правилното отношение към крафта. Но гарантираният контрол стига до вратата на цеха. Все пак, докато бирата е при нас, ние поддържаме максимално добри условия на съхранение. Това включва използването на хладилен контейнер, а до края на годината ще разширим базата си с хладилен анекс. 

Свежата бира изисква добри познания на процесите и добър контрол. Наздраве!
Деян Иванов, 15.05.2018

Благодарим за чудесната снимка на Бар БарЪТ

Последни новини

Главният пивовар на Гларус Крафт Трейдинг Деян Иванов пред в. Дневник: "Инвестираме в разширяване и нови продукти"

Главният пивовар на Гларус Крафт Трейдинг Деян Иванов пред в. Дневник: "Инвестираме в разширяване и нови продукти" "Това, че сме относително по-големи ни д...

Прочети още

Гларус е на Untappd - социалната мрежа за любители на бира!

Включете се в едно нестандартно бирено приключение - най-голямата социална мрежа за любители на бира - Untappd! Ние от Гларус сме вече там и можете да ни подкрепите на ht...

Прочети още

Тройна премиера за новата Glarus Black Sea IPA

Представяме ви най-новата бира от семейството на Glarus - Black Sea India Pale Ale – IPA ("Черноморска ИПА"). С нея слагаме началото на серията Glarus Signature...

Прочети още