Bforbeer - блог, направен с любов към бирата

Bforbeer - блог, направен с любов към бирата

В края на декември 2013 г. най-накрая даде плод идеята за собствен бирен блог, която зрееше от доста години насам.Доста преди да излезе на пазара у нас и книгата "Б като бира", понеже съм срещал хора, които ме питат дали името има нещо общо с книгата:).

Б-то е само и изцяло за бирата. Защото това се споменава в почти всяко заглавие и на всеки ред вътре - бира, бира бира. Актуални новини от България, тенденции в чужбина, среща с интересни хора, свързани с бирата у нас, а също и ревюта на бири (предпочитам най-вече тези, които са достъпни за всички вас, защото онези редките, придобити някъде из чужбина звучат повече като текст на бял екран, щом не могат да бъдат опитани).
Основната цел беше блогът да стане един от помощниците за разшяване на бирената култура на хората. Да започнат да се разграничават стиловете за тези, които досега деляха бирата, пардон "биричката", само на светла и тъмна. По света се случват значими процеси, наричани от някои бирена революция, от други - настъпление на крафт-бирите, има и разцвет на домашното пивоварство. И България не бива да остава назад от този тренд.
Вярвам, че с общи усилия, в които помогнаха и хората от малките български пивоварни, както и вносителите на чужди бири, крафт пивото заслужи своето внимание. Вече са познати не само различните стилове, но и на събитията, на които има крафт бира, особено българска, започват да се събират все повече и повече хора. Които знаят защо са там и точно какво търсят.
Постепенно се създава едно бирено общество, колкото и да не се съзнава напълно това към момента. В него хората категорично търсят по-добрия вкус, по-високото качество, оглеждат се за различни бири, според вкуса, искат да се отърсят от досадата на еднотипния вкус на масовия лагер, коментират (в блога те имат пълната свобода за това).
В разговор с управителя и главен пивовар на "Гларус" Деян Иванов, той сподели, че българският пазар може да поеме не само 3-4, но дори 10 крафт пивоварни, без те да си пречат. Пожелавам си това многообразие да се случи, новините за нови бири от тези независими бирени компании да се множат, а всички ние да се наслаждаваме на този увеличаващ се избор и да се чувстваме, че поне в бирено отношение има с какво да се гордеем.

Автор Свилен Кириловски  

Блог https://bforbeer.wordpress.com/

Facebook: https://www.facebook.com/pages/Bforbeer/

Последни новини

Главният пивовар на Гларус Крафт Трейдинг Деян Иванов пред в. Дневник: "Инвестираме в разширяване и нови продукти"

Главният пивовар на Гларус Крафт Трейдинг Деян Иванов пред в. Дневник: "Инвестираме в разширяване и нови продукти" "Това, че сме относително по-големи ни д...

Прочети още

Гларус е на Untappd - социалната мрежа за любители на бира!

Включете се в едно нестандартно бирено приключение - най-голямата социална мрежа за любители на бира - Untappd! Ние от Гларус сме вече там и можете да ни подкрепите на ht...

Прочети още

Тройна премиера за новата Glarus Black Sea IPA

Представяме ви най-новата бира от семейството на Glarus - Black Sea India Pale Ale – IPA ("Черноморска ИПА"). С нея слагаме началото на серията Glarus Signature...

Прочети още